Ce este fitoterapia?

 
Din pacate, pe masura ce omenirea evolueaza dobandim si mai multe afectiuni precum stres, oboseala cronica , deficit de memorie , diverse boli ale stomacului, iar lista poate continua. Mediul extrem de solicitant in care activam, alimentatia caracterizata de industrializare excesiva, medicamentele, sunt surse de stres asupra organismului. Daca astazi traim mai mult fata de stramosii nostri, cu ajutorul medicinei moderne, unii dintre noi pot spune ca traim mai prost.
De aceea din ce in ce mai multi dintre noi se intorc catre terapii naturiste, tratamente din natura, medicina alopata, indeosebi catre fitoterapie. Constientizam astazi ca acest tip de ajutor adus corpului nostru nu are efectele adverse pe care medicamentele din medicina clasica le prezinta, nu produce dependenta, este accesibil si poate fi salvator, daca este folosit consecvent.
 
Dar ce este fitoterapia si cu ce ne poate ajuta ea?
Fitoterapia (phyton = planta + therapea = tratament) este stiinta straveche care foloseste plantele medicinale, numite si oficinale, in scopul vindecarii.
Fitoterapia face parte dintre ramurile medicinei paralele. In majoritatea tarilor, indeosebi in Occident, doar medicii au dreptul sa practice fitoterapia sub forma de consultatie, si doar farmacistii si vanzatorii de plante medicinale (in tarile in care aceasta profesie este recunoscuta) sunt abilitati sa dea sfaturi in momentul cumpararii. 
Din punct de vedere stiintific fitoterapia studiaza utilizarea plantelor medicinale si derivatii acestora in scopuri terapeutice, fie pentru a preveni, atenua sau vindeca boli si include urmatoarele terapii : terapia cu ceaiuri, terapia cu plante aromate (aromoterapie), terapia cu uleiuri (oleoterapie), terapia cu muguri de plante (gemoterapie), etc.
Pentru a obtine efectul maximal al substanțelor care se gasesc in plantele medicinale se pot utiliza diferite procedee de preparare precum infuzia, decoctul, maceratul sau, cea mai concentrata forma, extractia moderna. Tehnicile se bazează pe extracția principiului sau grupului de principii active folosindu-se dizolvanți ca apa, vinul, alcoolul, oțetul sau uleiul. Împreună cu principiul activ al plantei se extrag și unele substanțe secundare, care au proprietatea de a mări efectul terapeutic al plantelor. Desigur, pe langa binecunoscutele procedee mentionate mai sus exista si posibilitatea administrarii plantei pure, incapsulate, astfel incat toate principiile active sa fie prezente. Acest ultim procedeu este mai slab in efectul terapeutic ca extractul, dar mai puternic decat infuzia (sau ceaiul).
Este important de stiut ca suplimentele naturale sau preparatele din plante pot interactiona cu medicamentele. De aceea este bine sa fiti informat asupra interactiunilor posibile, iar daca ele exista sa cautati un practician al fitoterapiei care sa va poata recomanda o schema de tratament personalizata.
Tehnica moderna ne ajuta in domeniul produselor naturale prin tehnologii de procesare care ne permit sa extragem substantele active din plante si sa le standardizam, astfel incat sa putem obtine mereu aceeasi calitate de  compusi esentiali pentru sanatate, din planta respectiva. Asadar, un nou nivel al fitoterapiei prin care nu numai ca putem ajuta la prevenirea unor afectiuni, dar putem interveni in cursul acestora, este acela in care medicina clasica incepe sa ia in considerare efectul terapeutic al unor substante naturale, pana acum ignorate si substituite cu formule chimice.
back to top